Sunday, November 25, 2012

Remaja Hidup Mewah Dengan Menjadi HackerKewujudan hacker semakin lama semakin diperakui. Bahkan Google pernah menjemput para hacker di seluruh dunia untuk menguji produk Chrome nya yang konon anti hack.

Banyak cerita-cerita hebat tentang hacker yang berjaya membolosi website2 popular walaupun website2 tersebut dilengkapi dengan sistem security yang tinggi.

Salah satu kisah seorang remaja 19 tahun yang berhasil membolosi website bank-bank sebanyak £ 18m melalui kad kredit (dailymail.co.uk).

Nick Webber yang di dibuang dari sekolah kerana memiliki keperibadian yang rendah dan dari sinilah awal perjalanan kariernya sebagai hacker.

Menimba kemampuan IT di asrama sekolah Bradfield College, England, Nick memutuskan untuk pindah ke sebuah desa di daerah Berkshire. Dari sini, dia membentuk kerajaan internetnya melalui web GhostMarket.net yang menjadi wadah bagi para hacker internasional berkomunikasi melalui forumnya. Mereka berbagi tutorial cara mengerat laman web perbankan, pemalsuan kad kredit dan sebagainya.

Akhirnya Nick yang anak bekas politik ini berjaya membolosi 132 ribu tandatangan di pelbagai bank. Dia bekerjasama dengan beberapa kawannya di antaranya Ryan Thomas, berusia 18 tahun dan Gary Kelly, gadis berusia 21 tahun yang juga seorang ahli pemalsuan kad kredit.

Ketiganya sempat menikmati hasil kegeniusan mereka dengan hidup berfoya-foya di kepulauan Malloca, Sepanyol sebelum akhirnya tertangkap oleh Polis Cyber crime England yang selama ini mengikuti dan menyiasat kes mereka.

Setelah penangkapannya, Nick masih sempat menitipkan pesan kepada para member GhostMarket.net, “Untuk menjadi hacker sejati, kamu harus boleh menjadi Ghost”. Nick dipenjara 5 tahun atas kesalahannya itu.

1 comment: